Razvoj govora kod dece – Defektolog za vas odgovara na pitanja

Razvoj govora kod dece – Defektolog za vas odgovara na pitanja

Dete sa prvim krikom stiče sposobnost komunikacije. Ona se usložnjava razvojem govorno – jezičkog aparata i kroz interakciju sa socijalnom sredinom.

Kada je u pitanju govorno -jezički razvoj kod dece, roditelje muče brojne nedoumice. Kome se obratiti, kada započeti sa tretmanom, samo su neka od pitanja.

Roditelj bi trebalo da se javi defektologu – logopedu, koji će izvršiti opservaciju i dati svoje mišljenje i predlog za tretman.

Osim logopedu, za rad na neverbalnoj komunikaciji, možete se obratiti i defektologu – oligofrenologu. Procena i tretman u okviru defektološkog rada podrazumevaju domen receptivnog i ekspresivnog govora. Ukolko se pitate da li je rano da krenete sa tretmanom odgovor je NE.

Stimulativni tretmani mogu doneti samo dobro po jezički i razvoj celokupne ličnosti deteta. Konstantan rad sa decom niije optrećujući , i ne škodi detetu budući da je govor njegova prirodna sposobmost i razvija se u skladu sa uzrasnim normama. Govorno jezički razvoj završava se najkasnije do 5 godine. Najpogodnoji  period za delovanje je oko 3. godine ali i pre., buduci da je  mozak dece tada plastican i podlozan  izmenama.

Nezavisno od toga da li dete ima teškoću ili ne, vrlo je važna rana stimulacija. Veoma bitna  stavka za razvoj i napredak u sferi dečijeg govora jeste Istrajnost roditelja i deteta. Volja je važan  preduslov i neophodno je mnogo rada i truda kako bi se postigli zadovoljavajući rezultati. Rezultati ne mogu da se očekuju preko noći.

Uz mnogo vežbe moguce je postici željeni cilj uz korišćenje detetovih potencijala. Roditelji nas najčešće pitaju koliko je vemena potrebno da bi se kod deteta video napredak.

Neophodno je da se sa detetom uspostavi dobra interakcija i što pre krene sa tetmanom, a njegovo trajanje zavisiće od težine poremećaja, učestalosti i inteziteta tretmana. Što je učestaliji i efektniji rad, to su vidljiviji rezultati.

 

Sanja Krstić, dipl. Oligofrenolog

Centar za ranu intervenciju i edukaciju EDUSFERA

Za sva pitanja, defektolog odgovara na mail:

edusferabeograd@gmail.com

 

 Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *