Nega beba

Nega beba

U skladu sa dostupnim informacijama, veštinama, primerima dobre prakse kao i naučnim dokazima, pripremljen je: „Vodič za osnovno i specijalizovano zbrinjavanje  novorođenčeta“, koji je „Stručna komisija Ministarstva zdravlja Republike  Srbije za zdravstvenu zaštitu žena, dece i omladine“ usvojila i preporučila.

Koji su novi standardi prema “Vodiču”?
Nega kože novorođenčeta podrazumeva preporuke na nekoliko nivoa.

Preporuka A
Novorođenu decu ne treba kupati tokom boravka u porodilištu. Sirasti maz na koži predstavlja efikasnu zaštitu od infekcije i obezbeđuje bolju toplotnu stabilnost. Dolazi u obzir minimalno brisanje kože toplom sterilnom vodom u predelu genitalija i guze.

Preporuka B
Upotrebu sapuna ili alkohola u nezi kože treba razmotriti kada se novorođenče primi posle  porođaja u nehigijenskim uslovima kao što je npr. porođaj u kući ili na putu do porodilišta, i sl.

Preporuka C
U slučaju pojave crvenila kože u prevojima odnosno u regijama gde se dve površine  kože taru kao npr. u predelu prepona, genitalija, pazuha, savetuje se brisanje toplom vodom, a posle pažljivog sušenja kože dolazi u obzir primena, na tim mestima, neutralnih krema sa cinkom. Ovi saveti se produžavaju na period od 7 do 14 dana tokom koga ne treba upotrebljavati sapun i sl. sve dok se promene i crvenilo kože ne povuku, i dok ne zaraste pupčana rana.

Opšte preporuke za negu kože novorođenčeta i odojčeta
U prvih 14 dana po rođenju preporučuje se kupanje 2 -3 puta nedeljno po 5 minuta, isključivo čistom toplom vodom, a koža se suši tapkanjem mekanom pamučnom tkaninom. Posle kupanja, za kosicu se može koristiti češljić ili četka kako bi se nežno skinule eventualne naslage na temenu.

Kod promene pelena, kada se beba upiški, dovoljno je kožu prebrisati presovanom vatom (blaznicama) i toplom vodom, posušiti i namazati u tankom sloju, neutralnom kremom.
Kada beba ima stolicu odstraniti sadržaj, po mogućnosti odmah kada se to desi, mekom natopljenom presovanom vatom i dobro isprati toplom vodom, naročito prevoje, pa postupiti kao i kod promene pelena. Nije poželjno skidati stolicu toaletnim papirom  ma koliko bio mekan, niti tetra pelenom,  zbog mogućnosti oštećenja kože, naročito u prvih nekoliko nedelja od rođenja.

Svako veče, najbolje pred spavanje, brišu se  prevoji ispod brade (na vratu), iza ušiju, ispod pazuha, između nogica. Dok se to radi, soba treba da bude zagrejana kao za kupanje (24-26o C). I pored dobro zagrejane prostorije, otkrivati samo onaj deo koji se briše jer se bebe  veoma brzo rashlade. Na kraju se prebrišu genitalije i guza uvek od napred ka pozadi, nanosi se tanak sloj neutralne kreme na pelensko područje. Ako se pojavi pelenski osip, nanosi se krema na bazi cink oksida.

Do godinu dana starosti bebe nastavlja se prebrisavanje svako veče, kupanje  2-3  puta nedeljno do 10 minuta (igre u vodi, prskanje, brčkanje). Polako se mogu postepeno uvoditi male količine proizvoda za kupanje namenjenih deci.

N A P O M E N A ! Nikada ne ostavljajte bebu na presvlačilici ili u kadici ni na trenutak samu, a najbolje je ako vam je jedna ruka uvek na bebinom telu.

 

Izvor: www.halobeba.rsOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *