Guščja mast

Guščja mast

Ono što mesecima unazad kristimo kada dođe do faze upornog zrelog kašlja je guščja mast. Ovaj “lek” je veoma cenjen u narodnoj medicini kada su u pitanju bolesti disajnih organa i puteva, prehlada i kašlja. Guščija mast razbija i pretvara u tečnost sekret koji se nakuplja u plućima, a zatim ga mi tako izbacujemo iz sebe. Pored ovoga, guščija mast je dobra i za omekšavanje napukle kože i zaštitu kože od hladnoće.


Guščiju mast, ili loj, možete u gušćem sloju namazati detetu, ili sebi na gole grudi. Mesto koje ste namazali prekrijte nekom krpom, kako se ne bi odeća umastila. Za vreme držanja mast na grudima, biti u položenom položaju i prekriti se debelim ćebetom, jorganom preko grudi. Na taj način bi trebalo mirovati najmanje sat vremena. Ovu radnju ponovite bar dva puta dnevno. Pred spavanje ovo ponoviti treći put, ali ostavite mast da deluje tokom cele noći.

Sa ovim receptom možete pokušati i kod zapaljenja pluća i kod odraslih i dece. Dobro je spremati i jela sa ovom mašću. Ja nekad ubacim i 1 ravnu kašičicu u toplo mleko pred spavanje.

Važno je da bude domaća mast, obično je žute boje.Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *